Gemlik Kitap Limanı'nda Ayşen Şahin ve Evrim Kuran kadının gücünü bir kez daha gösterdi!

 

Birçok yazar, şair ve gazetecinin konuk olduğu fuarın bu yılki konukları arasında güçlü kadın sembol isimleri olan yazar ve girişimcilerde yer aldı.

Gemlik Kitap Limanı adıyla gerçekleştirilen fuar, bu yıl 16 - 24 Eylül tarihleri arasında, Gemlik İskele Meydanı’nda gerçekleşti. Fuarın ilk gününden itibaren birbirinden önemli konuklar yer alırken ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

 

 

Fuarın son gününde kolektif kitaplarda yer alan öyküleriyle tanınan yazarlığının yanı sıra iletişim ve pazarlama alanında da çalışmaları bulunan Ayşen Şahin ile pek çok ulusal ve global markanın işveren markası danışmanlığını yapan, işveren markası alanında dünyanın önde gelen araştırma ve danışmanlık şirketi olan Universum’un Türkiye Lideri Evrim Kuran; Gemlik Kitap Limanı'nda "Güç Ne? Güçlü Kim?  başlığıyla söyleşi gerçekleştirdi.

"Kadınların başardığı zorlar erkekler için zor değil"

Kadınların iş hayatındaki başarılarının nasıl karşılandığına değinen Ayşen Şahin konuşmasında, "Gücü isim halinde; bir etki yaratabilmek, bir şeyi başarabilmek olarak kullanıyoruz ama sıfat olarak kullandığımızda zor anlamındadır. Bizim güçlü kadın oluşumuz zoru başardığımızdan geliyor. Asıl sorun bizim başardığımız zorların bir erkek için zor olmayışı. Girişimci eğer kadınsa şuna bakılır, 'babası aynı sektörde CEO mu, evli mi bekar mı, kayırmamı oldu da bu kadar yükseldi denilir" ifadelerini kullandı. Şahin konuşmasının devamında, iyi, başarılı ya da güçlü kadın olmak için toplumun şu kriterleri var; mesleğinde kimsenin katkısı olmadan en iyisi olması gerekiyor ve bunun için çok uzun yıllar sabretmesi gerekiyor çünkü aynı kariyere oynayan bir başka erkekle yarışacak ve onun dökülmesini bekleyecek ki o pozisyona gelecek" şeklinde konuştu.

"Başarılı kadınlar hep özür dilemek zorunda kaldı"

Söyleşinin devamında kadınların sıkça karşılaştığı 'imposter' ve  'mansplaining' sorunlarına ilişkin araştırmalar yapan Evrim Kuran, " Araştırmasını da yaptığım imposter fenomenini değinmek istiyorum. Imposter, yetersizlik hissidir ayrıca tam Türkçesi sahtekarlık sendromudur. Yani kadın kendini bir sahtekar gibi hissediyor. ve diyor ki 'benim bir gün foyam ortaya çıkacak. Aslında çok başarılı görünüyorum ama ben buraya tesadüfen geldim, şansım yaver gitti. Doğru zamanda doğru yerde bulunduğum için başarılı oldum' diyor. Ben bu fenomeni Türkçe'ye şöyle çevirdim, başarılı bir kadın olduğum için özür dilerim fenomeni. Çünkü biz başarılı kadınlar hep özür dilemek zorunda kaldık. Mesela ben iki kere evlendim. Adamlar rahatsız olmasın diye ne kadar başarılı olduğumu hiç anlatmamaya çalıştım hep düşük profilli gittim evde ve adamlar beni başarılı bir kadın olduğum için başarısız kadınları tercih ederek terk ettiler beni. Duygusal ilişkilerimde bana tam da güçlü kadın oluşumdan aşık oluyorlar ve beni yine aynı sebepten bırakıyorlar. Imposter mağduruysan kendini mütemadiyen özür dilerken bulursun. İş dünyasında birçok kadın bu femomenden muzdarip yani diyorlar ki, ben aynı erkekle aynı seviyeye geldiysem benim daha çok çalışmam ve kendimi daha çok ispat etmem için daha uzun süreler çalışmam lazım şeklide düşünüyor" ifadelerini kullandı.

Televizyon dünyasında, iş hayatında, aile hayatında ve toplumsal olarak kadınların mansplaininge maruz kaldığını da aktaran Şahin ve Kuran'ı Gemlikli erkeklerde dinledi. Daha sonra soruları yanıtlayan yazarlar kitaplarını imzalayarak hatıra fotoğrafı çekindi.



Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski