Cumhuriyet'in 2.yüzyılının kanayan yarası: Göç sorunu!

 

Birçok yazar, şair ve gazetecinin konuk olduğu Gemlik Kitap Limanı’nın bu yılki konukları arasında Türk medyasının ve siyasetinin güçlü isimleri de kitapseverlerle buluştu.

Gemlik Kitap Limanı adıyla gerçekleştirilen fuar, bu yıl 16 - 24 Eylül tarihleri arasında, Gemlik İskele Meydanı’nda gerçekleşti. Fuarın ilk gününden itibaren birbirinden önemli konuklar yer alırken ziyaretçiler yoğun ilgi gösterdi.

Medya dünyasının önemli isimlerden, sunucu ve moderatör Seda Selek ile Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy Gemlik Kitap Limanı'nda, 'Cumhuriyet'in 2.Yüzyılında Göç Sorunu ve Çözüm Yolları' başlıklı söyleyişi gerçekleştirdi.

"Batıya giden sığınmacılarla Türkiye'ye gelenler çok farklı"

Göçmenlere ilişkin konuşan DP Genel Başkan Yardımcısı Aksoy, batıya giden sığınmacılarla Türkiye'ye gelenlerin çok farklı olduğunu aktararak devamında, "Batıya gidenler ağırlıklı olarak ekonomik sığınmacı yani iş imkanı nedeniyle gitmek yani hayat kalitelerini iyileştirmek istiyor. Bunlar da çoğunlukla batının sömürdüğü ülkelerden geliyorlar. Fakat biz Suriye'yi sömürmedik. Sonuçta Cumhuriyet ile birlikte bambaşka bir sayfa açıldı ve Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesiyle Türkiye gerçekten olağanüstü bir dış politika başarısı sergiledi. Ama Suriye'den gelenler çok farklı amaçla getirildi. Yani, Suriye'de yaşadığımız sorun bugün esasında I. Dünya Savaşı'ndan sonra Fransa ve İngiltere arasında yapılan gizli anlaşmayla çok örtüşüyor. Yani İngiliz ve Fransızlara göre bu bölgenin yeniden dizayn edilmesi lazım ve haritalar yeniden çizilip, bu haritalar yalnızca bir demografi transferiyle yapılabilir. Başka şekilde yapılamaz çünkü biz ulus devletiyiz. Üst kimliğimiz bizim en önemli garantörümüzdür" şeklinde konuştu.

Suriye sorunun konuşulduğu döneme değinen Seda Selek, "Biz Suriye'yi, Suriye'deki sığınmacıları konuşurken bugün geldiğimiz noktada bir o kadar Pakistanlı, Afganistan, Irak gibi ülkelerden gelen mülteciler söz konusu. Tam bu aşamada yeni bir durum tespiti yapmamız gerek. Biz nasıl ki TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarına güvenemiyorsak göç meselesinde de verilerin şeffaf olduğuna inanmıyoruz" dedi.



Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski