AK Parti'de En Güçlü Aday Kim?

 Köşe yazısı**Yalçın Fındık**


2019 yerel seçimlerinde Bursa'da Ak Parti adayı Alinur Aktaş, CHP adayı Mustafa Bozbey'i 49.62'ye 47.03'lük bir oy oranıyla yenmişti. Bozbey, seçimin ardından 2024 seçimleri için adaylığını açıklamıştı.



Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı yarışının 2024 seçimlerinde hiç olmadığı kadar çekişmeli olacağı ve hatta başa başa geçebileceği tahmin ediliyor.


Demokrat Parti'nin 1950 ve 1954 seçimlerinde Bursa'da elde ettiği büyük zaferler göz önüne alındığında, 2024 yerel seçimlerinde de Bursa'nın sağın kalesi olması bekleniyor.


Ancak, Ak Parti ve CHP'nin Gemlik'te kıl payı bir seçim kazanacak adaylarla değil, rakiplerine açık ara fark atacak adaylarla seçime girmesi gerekiyor. Aksi takdirde, Gemlik'in yanı sıra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu da tehlikeye girebilir.


Bu nedenle, her iki parti için de Gemlik'te aday olacak kişinin, sadece Gemlik'i değil Bursa'yı da partisine kazandıracak en azından önemli katkı sunacak bir isim olması gerekiyor.


2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Gemlik'te Recep Tayyip Erdoğan'a 38.969 oy (%49.29) çıkarken, Kemal Kılıçdaroğlu'na 40.087 oy (%50.71) çıkmıştı. Bu sonuç, Ak Parti'nin Gemlik'te seçim kazanabilmesi için dikkatli olması gerektiğini gösteriyor.


CHP, Mudanya ve Nilüfer Belediye başkanlıklarını korumaya çalışacak. Ancak, Gemlik'te durum farklı. M. Uğur Sertaslan'ın göreve geldiğinden beri beklenen performansı gösterememesi, CHP'nin Gemlik'te seçimi kaybetme riskini artırıyor.


Sertaslan döneminde vaat edilen mega projelerden hemen hiçbiri yerine getirilemedi. Bu durum, Sertaslan'ın oy veren seçmenin bir kısmının pişman olmasına neden oldu. Hatta, "Keşke Refik devam etseydi de Gemlik hizmet görseydi" diyenlerin sayısı hiç de az değil.


Sertaslan'ın "Millet ekonomik sıkıntıdan bunaldı o yüzden bu kadar çok konser yapıyoruz" açıklaması, yerine getirilmeyen sözler ve vaatler, Gemliklilerin Yılmaz dönemini mumla aramasına neden oldu.


2019 seçimlerinde aday gösterilmeyen Refik Yılmaz, önümüzdeki seçimlerin en güçlü adayı gibi görünüyor. Ak Parti'nin sadece Gemlik'i değil Bursa'yı da kazanmak istiyorsa, Yılmaz'ı aday göstermesi gerekiyor.


Refik Yılmaz, tabanın sesi dinlenir ve halkın nabzı tutulursa, 2014 seçimlerinde olduğu gibi bu sefer de seçimi kazanacaktır.


Ak Parti'de Refik Yılmaz dışında Şamil Yiğit ve Zafer Işık da adaylık için ismi öne çıkan isimler. Ancak, Işık'ın tabanda çok fazla karşılığı olmadığını söyleyenlerin sayısı hiç de az değil.


CHP'de ise işler Ak Parti'den daha zor görünüyor. Yeni genel başkan ve genel merkez yönetimi belli olmadan, Gemlik'te ibrenin hangi aday adayı yönüne döneceğini tahmin etmek zor.




Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski