GEMLİK DEPREMİNDE 1300 KİŞİ ÖLDÜ

 


Kahramanmaraş depreminde ölen insan sayısı 50 bini yaklaştı. Bu sayı devletin resmi rakamları. Oysa, halk bu sayının daha büyük olduğu kanısında. Peki Gemlik depreme hazır mı? 

1855 GEMLİK DEPREMİ

1855 Gemlik Körfezi’ndeki deprem sonrasında,  28 Şubat depreminin bir artçı şoku resmi olarak 7,0 büyüklüğünde kaydedildi. O dönemde büyük deprem meydana geldi. Gemlik'te 1.300 kişi öldü. Depremde bu zamana kadar ne değişti? 


GEMLİK İÇİN DEPREM SENARYOSU

Deprem korkusunun yoğunlaştığı günümüzde Gemlik için olası deprem senaryosu ne? İlçe için hazırlanan Afet Eylem Planında ne gibi önlemler alındı, Aktif fay zonları üzerinde bulunan Gemlik’i deprem sonrası neler bekliyor? Sadece deprem değil, su baskını, toprak kayması, büyük yangınlar, nükleer atıklar ve kimyasal sızıntı, salgın hastalıklar durumunda da uygulamaya konulacak Acil Eylem Planı, Kaymakam sorumluluğunda, tüm kamu kurumlarının, askeri birlik, belediye, Kızılay, gönüllü yardım kuruluşlarının afet öncesi, sırası ve sonrasında yapması gerekenleri maddeler halinde belirlerken işbirliği ve koordinasyonun nasıl sağlanacağını da Merak konusu! Olası deprem senaryosundaki veriler ışığında temkinli olunması gerektiği ortaya çıkıyor. Afete maruz kalanların kurtarılması ve halkın yaşam şartlarının düzeltilmesi ve tekrar eski düzeyine getirilmesini sağlayacak tedbirleri önceden almak ve afet sırasında süratle reaksiyon göstererek uygulamaya koyma amacıyla hazırlanan MAG-DER Afet Eylem Planı için titiz çalışmalar yürütülürken plandaki deprem senaryosu ile Gemlik deprem tehdidi ortaya konuluyor.


GEMLİK'TE 7 ŞİDDETİNDE BİR DEPREM OLURSA

Hazırlanan senaryoda; ‘İlçemiz 1.Derece deprem kuşağında yer almakta. Marmara bölgesinde bu fay birkaç kola ayrılarak Gemlik Körfez Denizine ulaşmakta. Aktif fay zonları üzerinde bulunan Gemlik İlçesinin Jeolojik yapıları ise; Bazı mahalleler çok riskli deniliyor. Senaryonun devamında, İlçemizde olabilecek 7.0 şiddetinde bir depremde; Ağır Hasarlı Konut sayısının %20 Orta Hasarlı Konut sayısının %40  Hafif Hasarlı Konut sayısının ise %25  olacağı tahmin ediliyor. Yine ilçedeki ölü sayısı en az (%4), En çok (%15) , Yaralı Sayısı (%20)  tahmini olarak hesaplanıyor. Açıkta kalan insan sayısı ise nüfusa göre en az (%30), En çok (%40)  olacağı belirtiliyor.


EN BÜYÜK HASAR HİSAR TEPE VE MERKEZ’DE BEKLENİYOR

Senaryoda, ‘Gemlik İlçesinde bulunan Kimyasalların patlaması halinde ulaşım ancak deniz yolu ya da hava yolu İle sağlanabilir. Gemlik  zeminin sıvılaşma oranı yüksek olduğundan hasarların bu bölgede daha yoğun olacağı, yaz mevsiminde olası bir depremde; nüfusun 2 katına çıkacağı da göz önüne alınmalıdır.

Depremin kış aylarında olması halinde, yangın ihtimalinin %60 oranında olacağı Gemlik merkezindeki sokakların dar olması sebebiyle buralara müdahale güçlükle yapılacaktır’ deniliyor. Ayrıca iki dere arasında kalan Hamidiye Mah. ve Dr. Ziya Mahallelerinin zemininin çok genç, henüz yerleşmemiş birikinti konisi olduğu ve tehlikeye dikkat çekiliyor. 1855'de 1300 kişinin öldüğü depremde  Manastır, Kumla, eski mezarlık üstü ve Umurbey,  buradaki mahallenin çok zarar gördüğü hatırlatılıyor.


TSUNAMİ OLABİLİR

Senaryoda tsunami tehlikesine de dikkat çekiliyor. ‘Eski ve yeni sahiline yakın tüm binaların dolgu üzerine yapılan olanların Denizin yükselmesi (Tsunami) halinde çok zarar göreceği tahmin edilmektedir’ deniliyor. Senaryonun ardından olası bir deprem sonrası yapılacak tüm çalışmaların detaylı olarak planlandığı bölümler geliyor. Planın hedefi, afet öncesi mevcut kurum ve kuruluşlar arasındaki gerekli işbirliği ve koordinasyonu sağlamak ve afet sırasında süratle reaksiyon göstererek; Haberleşmenin, Ulaştırma ve emniyetin sağlanması, Kurtarma, Acil tıbbi yardım, Hasta ve yaralıların tahliye ve tedavisi, Yangın söndürme, Yedirme, giydirme, ısıtma ve aydınlatma, Geçici barındırmayı sağlama, Ölülerin defni, Enkaz kaldırma ve temizleme, Elektrik, su ve kanalizasyon onarımı ve hizmete sokulması, Dış ve İç yardımların koordinasyonu ve işbirliğinin sağlanması, Karantina tedbirlerinin alınması, İyileştirme tedbirlerini belirleyip uygulamaya sokarak düzenin yeniden tesisini temin etmek.


DEPREM SABAHA KARŞI 04.00’TE OLURSA

Gemlik'te 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelebileceği ile başlayan faraziyeler başlıklı bölümde! Afetin kış şartlarında sabaha karşı 04.00’te meydana gelebileceği faraziyesi ile başlayan bölümde, Kış olması, yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı malzemeler ile çalışan, depolayan iş yerlerinin çok olması, doğalgaz, sobaların yanması ve patlamaların meydana gelebileceği ve toplam yangın sayısının %60 civarında olacağı, ilçede   hafif veya hasarsız olacağı, yıkılan binalar nedeniyle meskun mahallerdeki cadde ve sokaklar kapanarak kurtarma çalışmalarının zorlaşabileceği, Liman bölgesinde kimyasal yangın patlama gaz kaçağı meydana gelebileceği, Deniz'in taşması sırasında  maruz kalabileceği, Elektrik tesislerinin büyük çapta zarar göreceği, Ana  hatlarında, GSM şebeke  hatlarında  kırık meydana gelebileceği bu nedenle uzun süre suların kesilebileceği ve halkın kullanabileceği temiz suyun temininin önemli bir ihtiyaç haline gelebileceği, Kanalizasyon hatlarında kırık meydana gelebileceği ve uzun süre hizmetin aksayabileceği, Afet sırasında mevcut nüfusun tahminen %4 ile %9 ‘nün hayatını kaybedeceği, % 20 ‘nin yaralanabileceği ve % 30’ nun da açıkta kalabileceği tahmin edilmektedir. Bu nedenle; İlk yardım hizmetleri ihtiyacının, sağlık tesis ve soğuk hava deposu, mezarlık ve defin işlem ihtiyacının artabileceği, Yedirme, giydirme, ısıtma, aydınlatma ve barındırma ihtiyaçlarının artabileceği, Afet bölgesinde kısa sürede bulaşıcı hastalıkların baş gösterebileceği ve mevsime bağlı olarak süratle yayılabileceği, Telsiz ve telefon haberleşmesinin büyük ölçüde aksayabileceği, Yıkıntılar, şehir dışına göç, diğer illerden merkeze girme istekleri, karayolun kullanılamaz hale gelebileceği, limanlar ve iskeleler,  hasara uğraya bileceği, İlk yardım ve kurtarma hizmetlerinde görevlendirilen personelin veya askeri birliklerin de afete maruz kalabileceği, Gemlik sokaklarında yağmacılık teşebbüslerinin yoğun olabileceği ve bu nedenle can ve mal güvenliliğin önem kazanabileceği, Bölücü, yıkıcı ve irticai unsurlar ile bazı misyoner unsurların, istismara müsait ortamdan faydalanarak bölge halkını kendi amaçları doğrultusunda devlet kurumlarına karşı kışkırtabileceği, Yardım maksadıyla gelen dış yardım ekiplerinin istihbarat toplama ve propaganda faaliyetleri içerisinde olabileceği farz ve kabul edilmiştir. Bölgeye gelen gönüllü yardım ekipleri ve medya kuruluşlarının karışıklığa ve düzensizliğe yol açabileceği bu nedenle kurtarma ve yardım çalışmalarının aksayabileceği öngörülüyor.


 ÇADIR VEYA KONTEYNER KURULMALI

 ‘Her mahallenin ayrı ayrı zemin etüdü ve jeolojik raporu vardır’ deniliyor. Ona göre mahallelere boşluk olan arazileri çadır veya konteynerin içinde hazır olmalıdır. Olası bir depremde halkın mağdur olmaması gerekir. 6 şubat'taki depremde mağdurları az çok hepimiz gördük ve bu şekilde hazırlıklı olursak depremi ucuz atlatırız. 



Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski