Depremde kimyasal tanker patlarsa ne olur

 


Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki büyük deprem, bir hafta önce Türkiye’de sarılması güç yaralar açtı. On binlerce can kaybı, evsiz kalan milyonlarca depremzede, patlak vermeye başlayan salgın hastalıklar, milyonlarca liralık zarar ve devletten beklentilerin enkaz altında kalışı. Deprem sonrası Türkiye’yi bekleyen başka ikincil felaketler var mı?


Olabilir.


Birçok ilde ağır yıkım yaratan ve bazılarını da yerle bir eden muazzam boyutlu bu afet, hava ve su kaynakları üzerinde ciddi bir kirliliğe sebep olmuş durumda. Yeni bir çevresel sorun da afet de önlem alınmadığı takdirde kısa zamanda ciddi sorunlar doğuracak olan atık problemi ile baş gösteriyor. 

Depremin kimyasal hayatı üzerindeki etkileri henüz bilinmiyorken, bölgedeki Kimyasal ve sanayi bölgelerinde depremin yol açmış olabileceği hasar, Gemlik halkın hayatının da tehlikede olabileceğini akıllara getiriyor.

Serbest bölge tarafında bulunan kimyasal fabrikalar ve depolama yapan firmalar bulunmaktadır. Olası bir depremde Gemlik ve çevresi için büyük bir tehlike arz ediyor. Uzmanların Gemlik ve çevresinde büyük bir deprem beklendiğini söylüyor. Olası büyük bir depremde serbest bölge tarafında bulunan kimyasal ve yakıcı madde depolayan ve stoklayan firmalarda büyük bir patlama olduğunda, Gemlik ilçesinin tamamen yok olacağı öngörülüyor. Kimyasal patlamanın Gemlik'e ne kadar zarar vereceğini az çok hepimiz biliyoruz.

Ağaçlandırma depremi önler mi?

Ağaçlar Depremde ve Afetlerden Korur Ağaç kökleri toprağın metrelerce altına uzanır ve toprağı bir arada tutar. Yerleşim yerlerine yakın dikilen ağaçlar toprağı tutarak depremin oluşturacağı hasarı azaltır.

Tedbirinizi bir an önce alın

Gemlik’in güneyinden ve kuzeyinden 2 adet fay kırığı geçiyor. Gemlik, Kuzey Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan deprem riskinin yüzde 15’ini barındırıyor. Ayrıca, Armutlu-Mudanya arasında büyük bir birikim söz konusudur. Burada 7’nın üzerinde bir deprem üretilmesi bekleniyor. 

Gemlik'te deprem olursa yaşam çok zor olur.

İlçemizde büyük bir deprem olduğunda, kimyasal, yanıcı, yakıcı, parlayıcı, patlayıcı ve zehirli ürün tanklarının olduğunu unutmayınız. Olası büyük depremde bunların patlama olası yüksek olduğundan Gemlik'e çok büyük bir yaşamı yok edeceği görülüyor. Depremden mi kaçacağız yoksa bu kimyasal tankların, atıklarından mı? en azından bir gaz maskesi almayı unutmayalım. 

Yalçın Fındık 






Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski