Şair ve Yazar Menguşoğlu Gemlik AİHL'de Necip Fazıl'ı Anlattı

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Gençlik ve Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından Gemlik Anadolu İmam Hatip Lisesi Konferans salonunda öğrencilere yönelik 'Şair ve aksiyon adamı Necip Fazıl' konulu konferans gerçekleştirdi.

Necip Fazıl üzerine sayısız çalışma şair-yazar, Metin Önal Mengüşoğlu, Türkiye’nin edebiyat tarihinde ve yakın geçmişinde Necip Fazıl’ın önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Mengüşoğlu, Necip Fazıl 'ın bu toprağın insanı olmalarının yanı sıra inanç değerlerine sahip çıkan, millete önderlik eden, milli düşünceye mensup şair olduğunu ifade etti.

Metin Önal Mengüşoğlu,liseli bir öğrenci olarak yasaklı 60’lı yıllarda her şeye rağmen Necip Fazıl’ı Malatya’ya getirtmeyi başardığını yıllarından beri Necip Fazıl’a karşı ilgi duyduğunu onun sık sık sohbetlerine katıldığını ifade ederek Necip Fazıl'la ilgili hatıralarını anlattı.

“Necip Fazıl’ın büyük bir sanatçı, usta bir hatip olduğunu ifade eden Mengüşoğlu, üstadın icra ettiği sanatın, yazdığı şiirlerin her birsinin adeta bir fenomen olduğunu Necip Fazıl, kusurlarını bile üzerinde şık bir şekilde taşıyan biriydi. Mahkemelerde verdiği ifadelere, savunularına bizzat şahit olmuşumdur. Müthiş hazır cevaptı. Necip Fazıl sahneye çıktığı zaman salonun yüzde 90’ı onu dinlemek için değil seyretmek için gelirdi. Harika bir hatipti. Sunumunda kullandığı beden diliyle birlikte sanki bir aktör gibi tiradlarını, repliklerini süslemeyi iyi bilirdi. Siz, artık bir süre sonra onun ne söylediğine değil nasıl söylediğine bakardınız.”

Mengüşoğlu “Necip Fazıl, kumarhanelerden, batakhanelerden, kaldırımlardan süratle geçerken kelimenin tam anlamıyla tosladığı Abdülhakim Arvasi sayesinde yolunu değiştirmiş ve farklı bir kulvara yönelmiştir dedi.

Ünlü Türk şairin konuşmalarının çok etkileyici olduğunu söyleyen Mengüşoğlu, “O konuşurken biz dinlemezdik, seyrederdik. Buna çok kızardı kendisi. ‘Beni seyreden değil, dinleyen adam getirin’ derdi. Ama Necip Fazıl konuşurken dinleyemezdiniz. Çünkü Necip Fazıl bir aktör gibi dramatize ederek sunardı söylediklerini. İnancını ve idrakini dinleyicilere geçirebilmek için onların göz ve kulak temasıyla etkisi altına alır, beden dilini de katarak hâdiseyi dramatize ederdi. Bir sahne sanatçısı gibiydi” dedi.

Necip Fazıl’ın medeni cesaretinin örnek alınması gerektiğini söyleyen Metin Öne Mengüşoğlu, Necip Fazıl biliyordu ki içinde yaşadığı toplum öfkesiz, bastırılmış, suskun bir toplumdu. Bu topluma öfke aşısı yapılmalıydı. Bunu yaparken aşırı gitmiş diyorlar. Ama ne yapsın? Toplumda bir tek öfkesini ortaya koyabilen o vardı” şeklinde konuştu.

Gemlik AİHL ve Gemport Gemlik Anadolu Lisesi öğrencilerinin dikkatle izlediği konferansın sonunda Gemli AİHL Okul Müdür başyardımcısı Şuayb Serdaroğlu Mengüşoğlu'na verdiği konferanstan dolayı çiçek vererek teşekkür etti.






Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski