Gemlik yıkılacak


Jeofizik Mühendisi Süleyman Gündoğdu, Gemlik’in ilk büyük depremde yıkılacağını belirterek, “Siz buna kabus senaryosu mu dersiniz yoksa tedbirlerin yetersizliği mi dersiniz bilemiyorum. Gemlik  depreme hazırlanmadı” dedi


     Gemlik Haberci’e konuşan Jeofizik Mühendisi Süleyman Gündoğdu; Gemlik’in 6 büyüklüğünün üzerinde bir depremde büyük hasar göreceğini, hasarın sebebi olarak ise; Gemlik’teki yapıların zeminlerinde sıvılaşma potansitelinin yüksek olduğunu söyledi. Dört tarafı faylarla çevrili olan Gemlik’in 1.derece deprem bölgesi olduğunu, olası 6 büyüklüğünün üzerindeki bir depremde özellikle sahil hattı boyunca hasarın büyük çaplı olacağını can ve mal kayıplarının gerçekleşeceğini belirtti.

     17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen Gemlik’te gerekli tedbirlerin alınmadığına değinen Gündoğdu; ‘Çok uzun süredir suskun olan fay hatlarının incelenmesi, depreme dayanıksız binaların tespit edilmesi gerekmektedir’ dedi.

     6.8’lik Elazığ-Sivrice Depremi ile ilgili de konuşan Gündoğdu; Elazığ Depremi de göstermiştir ki bir yapı inşa edilmeden zemini iyi analiz edilmeli ve yapının özelliklerine göre gerekli zemin iyileştirme teknikleri uygulanmalıdır. Elazığ’da görüldüğü gibi aynı hat üzerindeki 3 ayrı binadan sadece ortadaki binanın yıkılması diğer 2 binada hasarın meydana gelmemesi, binanın temelinde yapılan çalışmaların ne kadar önemli olduğunu göstermiştir.

     Gemlik ile ilgili konuşursak eğer; 1.Derece deprem bölgesi olması ve fay hatlarının uzun süredir suskun olması gerçeğini de düşünürsek gerekli önlemlerin bir an önce alınması gerekmektedir. Burada en büyük görev Gemlik Belediyesi’ne düşmektedir. Gemlik Belediyesi Tübitak,AFAD vb. devlet kurumları veya Üniversitelerle gerekli bağlantıları sağlayıp çalışmalar yapmalıdır. Gemlikli olarak yaptığımız gözlemlerde Gemlik Belediyesi’nin deprem ve riskli binalar ile ilgili yaptığı bir çalışmanın olduğunu gözlemleyebilmiş değiliz. Deprem gerçeği Gemlik Belediyesi’de dahil deprem bölgesinde bulunan belediyelerin ‘’ Çok borcumuz var’’ diyerek işin içinden çıkacağı bir konu olmamalıdır. Deprem ülke genelinde olduğu gibi Gemlik’te de sadece deprem olduğu zaman önemsenip deprem olmadan önce hatırlanmıyorsa yıkımların can ve mal kayıplarının önüne geçemeyiz.

      Belediye Başkan Yardımcılığı koltuğunda Jeoloji Mühendisinin bulunduğu bir Belediye de depremle  ilgili bir çalışmanın yapılmaması Belediye’i yönetenlerin ne derecede depremi önemsediğini göstermektedir. Gerekli kaynaklar bulunup deprem ve bina hasar tespit çalışmaları yapılmalı gerekirse kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm vb. çalışmalar gerçekleştirilmelidir. Gemlik’te belediyeyi yönetenler umarım deprem konusunu ciddiye alabilirler...

Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski