Malatya İnönü Üniversitesi tarafından kahvehanelerin günlük yaşama etkilerini belirlemek amacıyla yapılan araştırma, erkeklerin yüzde 51'nin her gün fırsat buldukça kıraathanelere gittiğini, yüzde 30'unun da bağımlılık derecesinde müdavim olduğunu ortaya koydu.
İnönü Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Esgin, araştırmayı. 'geçmişten günümüze sosyalleşme mekanları' şeklinde tanımlanan bu işyerlerinin, insan hayatı içindeki yerlerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirdiklerini belirtti.
Doç. Dr. Esgin, kahvehane alışkanlığının aile içinde sebep olduğu huzursuzluk hakkında şu bilgileri verdi: "Kahveye bağımlılığının aile huzurunu bozması genellikle iki eşin de çalıştığı ailelerde gerçekleşiyor. Buna daha çok öğretmen ve memurlar giriyor. Ailenin erkek bireyi iş stresini kahvehanede oyun oynayarak atmak istiyor. Çalışan kadın eş de çalışmanın sağladığı olumsuz enerjiyi dinlenerek atmak istiyor. Bu durumda erkeğin kahvehaneye gitmesi tartışma doğuruyor. Bu mekanların müdavimi olan kişilere 'Çocuğunuzun da kahvehaneye gitmesini ister misiniz?' şeklindeki soruya erkeklerin yüzde 92'si 'hayır' yanıtını veriyor."