Altın Ejderha

Altın Ejderha / Der Goldene Drache
“Halıyı, köprünün korkuluğunun üzerine koyuyorlar. Halıyı bir kere daha kendi ekseni etrafında çevirmeleri gerekiyor. Sonra da halıyı köprüden silkeliyorlar. İşte tekrar orada Altın Ejderha, keşke son bir kez yakından bakabilseydim. Halı rüzgarda savruluyor. Güle güle. Şimdi köprüden aşağıya doğru düşüyorum. Vücudum nehrin soğuk suyuna temas ediyor. Su dişimin kovuğundan içeri giriyor. Ve ben eve doğru yüzüyorum. Akıntı beni kuzey denizine atıyor, kuzeye doğru sürüklüyor. Norveç ve sonra da Finlandiya ve Rusya'nın yanından buzul Arktik Okyanusu. Rusya'nın kuzeyinden, Sibirya'nın yanından, Arktik Okyanusu’nda yoluma devam ediyorum. Uzun bir yolculuk. Bering Boğazı’ndan ve Bering Denizi’nden geçiyorum. Ve sonra da Kamçatka Yarımadası geliyor. Gün ağardığında Japonya uzaklarda kalıyor ve aynı günün akşamında, sonunda, Çin! Geldim, neredeyse evdeyim.” 
Bir apartmanın en alt katındaki Çin-Thai-Vietnam lokantasında geçen Altın Ejderha'da, lokantanın mutfağında durmadan yemek pişiren “Uzak Doğulu” aşçılarla tanışırız. Ülkeye kaçak olarak giren en genç çocuğun diş ağrısını gidermesi için bir doktora gitmesi -tabii ki-mümkün değildir. Tüm mutfak personeli bir boru anahtarıyla çocuğun dişini çekip ağrısını dindirmeye çalışacaktır!
Diğer yandan apartmanın farklı katlarında yaşayan ve hep daha farklı bir hayat hayal eden komşuları tanırız bir bir... Balkondaki yaşlı adam ve torunu, çatı katında oturan genç çift. Bir kat aşağıda oturan bir kadın ve erkek arkadaşı, Altın Ejderha‘nın yanındaki bakkal… Hepsi hayatından farklı bir şey beklemektedir. Herkes başka biri olmak istemekte, ve Altın Ejderha‘da yemek yemeye devam etmektedir…
Tamamlanmamış duygusu veren ancak sahnede bütünlenen, yoruma açık yapıtları nedeniyle eleştirmenler tarafından "boş alanlarının yetenekli şairi" olarak nitelendirilen Alman oyun yazarı Roland Schimmelpfennig'in 2010 yılında yazdığı tiyatro oyunu ilk kez sergilendiği Almanya'da 2010 Mülheim Tiyatro Yazarları Ödülü'nü kazanmış ve ve Theater Heute dergisi tarafından ülkede yılın oyunu seçilmiştir.
Türkiye'de ilk kez 2012 yılında Goethe Enstitüsü lansmanıyla Sibel Arslan Yeşilay çevirisiyle Kumbaracı50'de okuma tiyatrosu olarak sahnelenen ve aynı yıl Serkan Salihoğlu çevirisiyle DOT'ta sergilenen oyunun kadrosu Deniz Türkali, Köksal Engür, Ece Dizdar, Enis Arıkan ve Saim Karakale'den oluşuyordu.
Ele aldığı etkileyici ve hüzünlü konuyu tamamen farklı bir biçimde, hatta kimi zaman fazlasıyla eğlenceli bir üslupla alışılmışın dışında bambaşka bir rejiyle sahneleyip her zamanki gibi ters köşeden vuran DOT projesi Altın Ejderha'yı çok sevmiştim...
Yazan
Roland Schimmelpfenning
Çeviren & Yöneten
Serkan Salihoğlu
Oyuncular
Deniz Türkali, Köksal Engür, Ece Dizdar, Enis Arıkan, Saim Karakale
Müzik Tasarımı
Uygur Yiğit
Işık Tasarımı
Kemal Yiğitcan
Dekor Ve Kostüm Tasarımı
Gamze Kuş
Koreografi
Tan Temel 
Yardımcı Yönetmen & Dramaturji
Nurcihan Yücel
Dekor Tasarım Asistanı
Sinan Saraçoğlu
Kostüm Tasarım Asistanı
Onur Uğurlu
Proje Ekibi
Duygum Girginer Tiber Yılmaz Tolga İskit Uğur Baran
Afiş Tasarım
Haluk Tuncay
Tanıtım Fotoğrafları
Ayşegül Karacan
Tanıtım Videosu
Sarraf Galeyan Mekanik
Mekân Yönetimi
Ayşegül Beyazdağ Hande Eker

Yorum Gönder

Please Select Embedded Mode To Show The Comment System.*

Daha yeni Daha eski