Murat Meriç ve Tuna Kiremitçi, Gemlik Kitap Fuarı'nda müzik ve edebiyatı konuştu

 

Murat Meriç ve Tuna Kiremitçi, Gemlik Kitap Fuarı'nda müzik ve edebiyat üzerine söyleşi yaptı

Müzik ve edebiyat, insanlığın varoluşundan beri iç içe geçmiş iki kavramdır. Müzik, edebiyatın ilham kaynağı olduğu gibi, edebiyat da müziği zenginleştirmiştir.

Gemlik Kitap Fuarı'nda düzenlenen "Kitaplar ve Müzik" başlıklı söyleşide, Türkiye'nin en önemli müzik yazarlarından Murat Meriç ve şiir, roman, müzik ve sinemada gösterdiği başarılarla adından söz ettiren Tuna Kiremitçi, müzik ve edebiyat arasındaki ilişkiyi ele aldı.

Murat Meriç, müzik yazarlığına nasıl başladığını ve müzik tarihinin Türkiye'deki gelişimini anlattı. Meriç, "1960'lı yıllarda Türkiye'de sahiden bir müzik yazarlığının olduğunu görüyoruz. Müzik üzerine fikir yürütme ve kalem oynatma halinden bahsediyorum müzik yazarlığını kast ederken. 1980'li yıllarda 'Stüdyo İmge' adında bir dergi benim aklımı karıştıran ve bakışımı değiştiren hikaye oldu." dedi.

Tuna Kiremitçi ise, polisiye romanlarında müziği nasıl kullandığını ve Başkomiser Perihan Uygur karakterini nasıl yarattığını anlattı. Kiremitçi, "Polisiye türde olan üçüncü romanım Tehlikeli Şarkılar'da bu romanımda polisiye ve müziği birleştirmek istedim. Daha doğrusu bir müzik festivalinde cinayet işlense nasıl olur diye düşündüm. O sırada müzik festivallerinin yasaklanmasını isteyen kesimden aslında ilham aldım. Çünkü romanın konusuda böyle." dedi.

Söyleşi, iki yazarın müzik ve edebiyat üzerine sunduğu farklı bakış açılarıyla izleyicilere keyifli bir deneyim yaşattı.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski