GEMLİK MALİ MÜŞAVİRLER TEMSİLCİLİĞİNİN E DÖNÜŞÜM SEMİNERLERİ DEVAM EDİYOR

Bursa SMMM Odası tarafından Uygulamalı e-dönüşüm semineri Ticaret Borsasında Gemlik İlçe Temsilcisi Sekreteri İbrahim Tokgöz’ün açılış konuşması ile gerçekleştirilmiştir. 
Seminere geçmeden önce özellikle e müstahsil makbuzu ile ilgili yaşanması muhtemel sıkıntıları dile getirilen açılış konuşmasında 
VUK 509 sayılı Tebliğde Hal Sistemine kayıtlı yaş sebze meyve ticareti ile uğraşan ve zorunlu olarak e-Fatura, e-Arşiv fatura, e-Müstahsil Makbuzuna geçen firmalar, şayet Bilanço Usulü defter tutuyorsa bir sorun yok. Fakat Defter Beyan Sistemi üzerinden defter tutan İşletme Usulünde defter tutmakta iken, “zorunlu” olarak Defter Beyan yerine e-Defter sistemine direkt geçmesi mükellefin bu duruma alışabilmesi ve sebebinin izahı zorlanılacak konudur. Her türlü finans hareketi ve diğer mükellefiyet yükümlülüklere alışmak kolay olmayacaktır. 
2-Tarlada e-Müstahsil Makbuzunun fiziki olarak nasıl kesilebileceğine yönelik bir rehber çalışma hâlâ  yoktur. 
3-Komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve alım satımı yapanlar 01.01.2020 de e-fatura e-arşiv ve e-defter e geçiş yapacaklar. Peki sadece hal kayıt sistemine kayıtlı olanlar için mi geçiş zorunluluğu bulunmaktadır?
Kanunen  HKS ye bildirim yükümlülüğünüz var ise ve aynı zamanda tüccar veya komisyoncu iseniz "Toptancı Halinde ve Hale Bildirilerek İşlem Gören Mallar Hakkında Tebliğ"in ekindeki listede yer alan yaş sebze ve meyveler ile iştigal etmeniz durumunda 509 s. VUK genel tebliği kapsamında belirtilen sürelerde e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye ve e-müstahsil geçiş zorunluluğunuz bulunmaktadır.
Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmelik- Madde 40 göre HÂL kayıt sistemine zorunlu olarak kaydı olan komisyoncu ve tüccarların haricinde manav, pazarcı ve diğer perakendeciler, oteller yurtlar ve hastanelerde düzenleme yapılmazsa dolaylı olarak sisteme dahil olmuş sayılacaktır. Direkt üreticiden alanlarla bildirimcilerin durumu bir an önce netliğe kavuşturulmalıdır. Luca Bursa Temsilcisi Birol Köse tarafından soru cevap şekilde devam eden seminer teknik bilgilerle sona ermiştir. 
Seminer sonrası Gemlik İlçe Temsilciliği yönetimi Gemlik SGK Merkezi Müdürü Emin Meral’i makamında ziyaret etmiş, yapılandırması bozulanlar ve e haciz işlemleri ile ilgili görüş alış verişinde bulunarak ellerinden gelen tüm kolaylığı kurum adına kanuni ölçütlerde yapacağını ve ziyaretten memnuniyet duyduğunu belirtmiştir.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski