E dönüşüm semineri yapıldı


Gemlik Mali Müşavirler Temsilciliğinin düzenlediği E Dönüşüm ve uygulamaları semineri Gemlik Ticaret Borsasında yapıldı. Seminer Gemlik Orhangazi ve Bursa’dan gelen mali müşavirlerin yoğun katılımı ile büyük ilgi gördü. Seminer EDM Bilişimin sunumlarıyla devam etti.
E uygulamaların ticari hayata ve mali müşavirlere getirdiği yenilikler hakkında yapılan bilgilendirmeye Bursa SMMM Odası Başkanı Doğan Yılmaz, Ticaret Borsası Başkanı Özden Çakır, Ticaret Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Hasan Yıldırım ve Gemlikli esnaflar katıldı.
Gemlik İlçe temsilcisi Başkanı Emir ES’in Gelir İdaresi Başkanlığı ile yapmış olduğu görüşmeleri SMMM Çiğdem Çoruh katılımcılarla paylaştı.
Seminerden notlar….
Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmaktan muaf mükelleflerin vergi dahil 500 TL ye kadar olan perakende mal ve hizmet satışlarında “Nihai Tüketici” açıklaması ile e-arşiv fatura düzenlenmesi gerekecek. Burada dikkat edilmesi gereken Ödeme Kaydedici Cihaz kullanmaktan muaf olanlar için bir düzenleme olmasıdır. Satılan mal ve hizmet için her defasında Adı Soyadı Adresi ve TC kimlik numarası yazmak zor ve zaman alacağından yada bilgilerini vermek istemeyenler  için "nihaî tüketici" ibaresi ve kimlik numarasına 11 haneli 11111111111 yazılarak fatura düzenlemek mümkün olacak.

E-arşiv fatura kesebilmek için GIB portal üzerinden kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılarak fatura oluşturulup kaydedilecek. Daha sonra taslaklar bölümünde Gelir İdaresinin mali mührü ile faturalar imzalanacak, indirilecek ve gönderilecektir. Çok kısa bir zaman içerisinde cep telefonlarından da fatura düzenlenebilecek.

Asıl bizim için önemli olan sektör. Zeytinciler hal kapsamında sayılacak mı?
Yapılan görüşmeler neticesinde Hâl kayıt sistemi kapsamında yaş sebze ve meyve ticareti yapan tüccar ve komisyoncular olarak tespit edilmiştir. Çok kısa bir zaman içinde Hâl içi ve hal dışı tüccarlar diye ayrıma gidilecek. Gemlik’te bulunan zeytinciler hal kapsamına dahil olmadığı aktarıldı.
Ayrıca sistem içinde vergi kimlik numarası yazılarak kapsama dahil olup olmadığı tespit etme imkanı olacak.
Riskli görülen ve vergi incelemesi sonucunda sadece e fatura değil e uygulamaların tamamına 3 ay içerisinde geçmesi için idarenin yetkisi olacak.

Elektrik kesintisi veya ınternet bağlantısında oluşan sorun nedeniyle kağıt ortamında düzenlenen faturanın geçerli olarak kabul edilmesi için ılgili kurumdan rapor alınmalı ve idare tarafından istenildiğinde ibraz edilmelidir.

Muhasebeye ibraz edilmeyen veya kaybolan  faturalar için portal üzerinden "Adıma düzenlenen e-arşivfatura"  taraması yapılabilecek.
Portal üzerindeki faturalar altı ay içerisinde silineceğinden tavsiyemiz entegratör firma ile işbirliğine gitmenizdir.

Gün içerisinde ayni kişiye vergiler dahil 5.000.00 TL  ve üzeri parça parça kağıt ortamında düzenlenen faturalar geçersiz sayılacağından e-arşiv fatura olarak tekrar düzenlenecek.
İnternet üzerinden satış yapanlar, yaptıkları satışa ilişkin e-arşiv faturayı elektronik ortamda iletmek zorundadır. Söz konusu satışlarda irsaliye yerine geçen; e-arşiv fatura çıktısı, ÖKC bilgi fişi ya da sevk irsaliye sevk edilen malın yanında bulundurmak zorundadır.
Konuşmalar sonrası misafirlere çeşitli ikramlar yapılarak SEMİNER sonlandırıldı. Tüm katılımcıların memnuniyetle biten seminerlerin tekrarlanacağı bildirildi.

Yorum Gönder

Görüşlerinizi bildirin

Daha yeni Daha eski